Thursday, June 24, 2010

FAEKAH MANGSA TERBARU AnWAR-AZMIN

1. Faekah Husin mula melibatkan diri dgn PKN sebelum PRU 1999. Aktif di PKN Kuala Langat yang ketika itu ketua penajanya ialah Saari Sungib. Kemudian mula mendekatkan diri dengan keluarga AnWAR dengan 'memancing' hati anak-anak AnWAR-Azizah. Sering membawa mereka keluar makan dan menonton wayang, konon mahu menghiburkan anak-anak yang malang.

2. Setelah dilantik sebagai Setiausaha Politik kepada Azizah (ketika itu MP Ptg. Pauh), beliau memainkan peranan besar dalam 'hidup' Azizah. Ketika AnWAR ghairah menggunakan Azmin untuk banyak perkara, Azizah pula bertindak perkara yang sama dengan menggunakan Faekah. Maka bermulalah perang dingin AnWAR-Azmin dan Azizah-Faekah!

3. Faekah banyak mendominasi Azizah yang tentunya perkara ini kurang disenangi AnWAR dan Azmin. Semasa AnWAR berehat di Sg. Buloh, Faekah hadir di semua mesyuarat penting PKR, mengiringi Azizah (w/pun tidak perlu), biarpun Faekah bukan ahli kepada mesyuarat tersebut, jauh sekali sebagai ahli undangan. Ini kurang disenangi Azmin!

4. Setelah AnWAR keluar penjara Sg. Buloh, Faekah tetap dengan Azizah, namun peranan dan perhatian kepada Azizah mula berkurangan. Di sini Faekah mula mengenali AnWAR secara dekat. Azmin kembali berperanan dalam keluarga AnWAR. Pabila melihat Azizah semakin akur dengan AnWAR dan Azmin, Faekah juga mengambil langkah yang sama.

5. Faekah tahu betapa AnWAR melayan Azizah dengan buruk! Faekah juga tahu betapa Azmin amat biadab dengan Azizah. Namun dalam politik segalanya serba kemungkinan, tiada kawan atau musuh yang kekal, yang kekal hanyalah kepentingan bersama. Ramai yang kurang menyedari, Faekah kini adalah budak suruhan Azmin.

6. Ahli-ahli PKR sendiri keliru dengan permainan politik berseni AnWAR. Di permukaan, Faekah kelihatan bertentang dengan Azmin, namun ramai yang kurang sedar hidung Azmin dan Faekah telah dicucuk dan dipegang talinya oleh AnWAR! Dan dari segi hirakinya, Faekah tetap 'dibawah' Azmin di mata AnWAR. Banyak bukti menjelaskannya.

7. Di Selangor, biarpun Faekah dilihat mewakili kepentingan Azizah, ianya sekadar mengaburi pandangan penyokong PKR. Pelantikan Faekah sebagai Ahli Lembaga Pengarah UNISEL adalah mewakili kepentingan AnWAR-Azmin. Pada pandangan penulis, FAekah akan tetap berpihak kepada Azizah (AnWAR) biarpun kini berkhidmat dengan TS Khalid.

8. Faekah dihantar bagi memperketatkan pengawasan ke atas TS Khalid. Sebelum ini pegawai khas TS Khalid, Tengku Maraziah Tengku Sulaiman juga adalah orang AnWAR-Azmin. Tengku Maraziah diangkat menggantikan Yahya Sahri yang anti Azmin. Maka cengkaman AnWAR-Azmin terus kukuh ke atas TS Khalid.

9. Inilah yang dikatakan penguasaan 3A itu. Pusing ke manapun, kepentingan mereka bertiga dlm PKR dan kerajaan Selangor tetap terpelihara dengan baik. Kerana itu dikatakan pelantikan Faekah hanyalah kesinambungan survival politik AnWAR-Azmin-Azizah, tidak lebih dari itu! Faekah hanya menanti mangsa untuk dikorbankan, sama seperti Jamaliah Othman yang diabaikan biarpun telah 18 tahun berkhidmat dengan Azizah semasa isteri TPM dan Presiden PKR........

Sekian.

No comments: